Om smeller

Siden jeg skriver mye om smeller og smellertrening på denne bloggen tenkte jeg det kunne være lurt å skrive et innlegg for de uinvidde om hva smeller egentlig dreier seg om. Forhåpentligvis blir det da morsommere å følge med på bloggen og treningsinnleggende!

Smeller er en norsk hundesport for hunder som liker å jobbe med nesa (… det vil si alle hunder). Sporten er fremdeles i startgropa, men fler og fler får øynene opp for denne sporten. Det arrangeres flere intro-kurs over hele landet, og i Trondheim har vi faste treninger hver tirsdag. I smeller legges det vekt på å gjøre sporten inkluderende slik at man kan drive med den uavhengig av alder, handicap og hunderase. Alt som trengs er en hund som kan snuse og en fører med godt humør. Dette er altså en sport for de aller fleste!

Jeg har holdt på med denne sporten i siden mai 2014, og både hunden og jeg er helfrelst. Jeg er ikke en ekspert, bare veldig entusiastisk. Vi startet med et spesialsøkkurs hos Stig Meier Berg på Stjørdal, smellersportens far. Slik fikk vi høre om smeller, og så fort det ble holdt et kurs i nærheten meldte vi oss på. Startkursene krever ingen tidligere erfaring med søksarbeid, bare lommer fulle av godbiter og litt tålmodighet.

I 2017 ble jeg godkjent smellerinstruktør i Norsk Smellerklubb.

2014-12-08 22.28.38

Essensen i smeller dreier seg om luktgjenkjennelse. Lukta hunden skal søke etter, smelleren, blir presentert for hunden. Det er denne lukta du ønsker at hunden skal finne duplikater av. Et duplikat er et objekt med samme lukt som smelleren. Hunden sendes ut på en bane der duplikatlukter er plassert. Målet er at hunden skal markere tydelig for fører hvor duplikatene befinner seg, slik at fører kan gi signal til dommeren. I smeller varier lukta mellom hver konkurranse, men det er menneskelukt som blir brukt. Det er utrolig hvor lite lukt som skal til for at hunden skal finne fram! Hundens nese er et fantastsik redskap!

I en konkurransesituasjon vil øvelsene foregå ved at føreren presenterer den aktuelle smelleren og starter hunden i søket. Ved konkurransestart vil hver deltaker ha fått tildelt en pose med en smeller av lær, plast eller gummi med en ID-lukt. Fram til start i første øvelse skal hundefører lære sin egen hund lukta fra smelleren. Selv om smelleren vil variere fra gang til gang, vil samme smeller bli brukt i hver øvelse i en konkurranse.

I klasse 1 (som er den klassen hvor detaljene er mest fastsatt føreløpig), er det fire øvelser. I alle øvelsene skal hunden finne de aktuelle duplikatene i løpet av en tidsramme.

IMG_6925

Første øvelse er et banesøk, med fire baner hver med et duplikat hunden skal finne. Målet er å få en hund som raskt søker gjennom de fire banene og effektivt markerer hvor duplikatene ligger.

Den andre øvelsen er et kassesøk, som på mange måter ligner banesøket. Hunden skal søke seg gjennom en bane på 4X4 kasser og et duplikat skal markeres.

2014-12-08 22.21.13

Øvelse tre er et romsøk, altså et søk i et rom eller lokale. Alternativt på to vegger i et stort område. I denne øvelsen skal fire duplikater markeres. Hunden skal lokalisere duplikatene i rommet, de kan ligge gjemt i ulike søkshøyder avhengig av hundens størrelse.

I øvelse fire er et utvendig søk på et kjøretøy. Her skal fem duplikater markeres. Ved hvert funn skal hundefører avdekke og fjerne duplikatet.

I de høyre klassene legges det fokus på ID-søk. Hunden skal lete etter en bestemt lukt, nemlig lukten som blir presentert i smelleren. Det legges ut negative ID-lukter, forstyrrende lukter, i øvelsene så det er viktig at hunden har det klart for seg hvilken lukt den søker etter. Også ID-spor blir inkludert som øvelse i de høyere klassene.

IMG_6968

Å trene på disse øvelsene kan i stor grad gjøres hjemme med billige midler. Terrassefliser fra IKEA, gamle syltetøyglass og teposer er gode og billige rekvisitter, og bare fantasien setter genser for hvordan man kan øve. Det er en super måte å stimulere og slite ut hunder siden de må bruke både hodet og nesa.

Ingen andre hundesporter vi har prøvd oss på får fram den samme iveren og entusiasmen i Oscar. Selv om vi har trent mye på frysmarkering er den logrende halen hans fremdeles den sterkeste markeringen på at han han funnet gull.

Dersom dere synes smeller høres spennende ut er det mer informasjon på smeller.no

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s